Vegetable smoothies as a source of bioactive compounds potentially modulators of the gut microbiota
Keywords: 
Microbiota intestinal
Polifenoles
Flavonoides
Vegetales
Gut microbiota
Polyphenols
Flavonoids
Vegetable
Issue Date: 
2023
Defense Date: 
2023
Abstract
Vegetables are very important components of a healthy diet as they are sources of micronutrients, fiber, and bioactive compounds. The aim of this review is to explore whether vegetable smoothies can be regarded as a relevant dietary source of bioactive compounds, particularly polyphenols. Additionally, it aims to assess whether the polyphenols found in the vegetables commonly consumed in these smoothies have the potential to modulate the gut microbiota. The vegetables studied for their frequent use in vegetable smoothies were kale, spinach, celery, cucumber, carrots, beets, and pumpkin. The results showed that the most abundant polyphenols were kaempferol derivatives and quercetin in kale, flavonols in spinach, quercetin and kaempferol in cucumber, furanocoumarins in celery, luteolin in beetroot and pumpkin, and phenolic acids in carrot. All the vegetables studied, except for pumpkin and cucumber for which no evidence has been found, showed to modulate the gut microbiota, exerting a prebiotic effect, and increasing short-chain fatty acid production (SCFA).
Las verduras son esenciales en una dieta saludable por su contenido en micronutrientes, fibra y compuestos bioactivos. El objetivo de esta revisión es investigar si las verduras utilizadas en los batidos se pueden considerar una fuente relevante de compuestos bioactivos, específicamente polifenoles. Así como, parte del objetivo es evaluar si estos polifenoles presentes en las verduras frecuentemente consumidas en los batidos tienen el potencial de modular la microbiota intestinal. Los resultados fueron los siguientes. Los compuestos fenólicos más abundantes en la col rizada fueron derivados de kaempferoles y quercetina, en la espinaca fueron los flavonoles, en el pepino el kaempeferol y la quercetina, la furanocumarina en el apio, la luteolina en la remolacha y en la calabaza, y los ácidos fenólicos en la zanahoria. Todas las verduras estudiadas, excepto por la calabaza y el pepino ya que no se encontraron estudios, tuvieron la capacidad de modular la microbiota actuando como prebióticos y estimulando la producción de ácidos grasos de cadena corta.

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